Les Cases de la Música som un projecte sociomusical en xarxa de Catalunya, neix el 2005 i està destinat a potenciar la música en viu en totes les seves vessants: Formació, Creació, Exhibició (concerts) i Participació ciutadana i dinamització.

El concepte de Xarxa es desenvolupa per tal de permetre l’intercanvi d’activitats, d’experiències i projectes que permetin l’evolució i la millora del projecte. Actualment hi ha 6 seus de les cases de la música a Mataró, Gironès, l’Hospitalet, Terrassa, Manresa i Lleida.

És un projecte coparticipat entre l’administració pública i l’empresa privada. Compartit entre ICEC (Generalitat de Catalunya), les Ditutacions de Girona, Barcelona i Lleida, els Ajuntaments de Mataró, Salt, Girona, l’Hospitalet del Llobregat, Terrassa, Manresa, Lleida, Visualsonora S.c.c.l, Fundació Casa de la Música del Gironès, Salamandra S.L, Vesc S.L, Propaganda pel Fet i Fundació Orfeó Lleidatà.

Aquest model de col·laboració publicoprivada és la clau per a poder dur a terme un projecte que té vocació de servei públic amb tota una sèrie d’activitats que no tenen rendiment econòmic immediat però sí pel sector de cara al futur i que són necessàries per a fer créixer l’escena musical de país, alhora que cobreixen necessitats socials.